OnsdagsTræf: Bæredygtigt landbrug | Adventskirken

OnsdagsTræf: Bæredygtigt landbrug

SEP
30

OnsdagsTræf: Bæredygtigt landbrug


Dato Onsdag d. 30. september 2020, Kl. 14:00 til kl. 16:00
Sted Sallingvej 90, 2720 Vanløse
Pris
30 kr. inkl. kaffe og kage

Bæredygtigt landbrug
Hvordan kan de afklippede grene fra vinterbeskæringen anvendes i byggeri, og hvordan bruger man en knækket rive?

Det har Kirstine Bjerre svaret på. Sammen med sin familie har hun i 10 år drevet den bæredygtige bondegård Dambækgaard på Stevns. Her kommer dyrevelfærd, selvforsyning og bæredygtighed i første række.

Gården er netop nu ved at blive omdannet til bondegårdsferie, hvor familien håber at kunne inspirere deres besøgende til at leve mere bæredygtigt, og med deres eksempel vise, hvordan man med små trin kan gøre en kæmpe forskel. 

Mere end en bondegård
Dambækgaard er en bondegård, hvor det førindustrielle landbrug fra første halvdel af det 20. årh. forenes med moderne bæredygtige principper. Dambækgaard ønsker at ombygge gårdens fritliggende længe på 160 kvm for at etablere en økonomisk bæredygtig virksomhed, der kan inspirere turister og kursister til en mere bæredygtig og klimavenlig livsstil via. undervisning og gæstgiveri.

Det er målet med projektet at ombygge 20% af gårdens udbygninger, således at der kan etableres undervisnings- og bespisningslokale, lejligheder, industrikøkken, bad og toilet. Kursusfaciliteterne vil desuden blive åben for udlejning til lokale kursusudbydere. På sigt ønsker Dambækgaard at udvide dobbeltværelser til familieværelser og tilbyde mindre højskoleophold for op til fem familier.

Ombygningen er med til at realisere Dambækgaards fire fokusområder inden for bæredygtig og klimavenlig livsstil:

1. Bæredygtig mad – kogekonevirksomhed, restaurant og undervisning i bæredygtig mad inklusiv egne producerede fødevarer.
2. Bæredygtig gård – gårdens produktion af frilandsgrise, kødgeder, æg, fjerkræ, grønt, frugt og bær til salg til private og egen restaurant/kogekonevirksomhed.
3. Bæredygtig familie – Bondegårdsferie mv på gården for familier som understøtter et bæredygtigt familieliv.
4. Bæredygtig dig – mentorskab for personlig udvikling, praktikpladser, ressourceforløb og aktivitetscenter for ledige med sociale eller personlige problemer.

Gennem kurser og forplejning ønsker Dambækgaard at fortælle historien om og kvaliteten af gårdens egne og andre lokale producenters råvarer for at inspirere gæster og kursister til bl.a. en mere bevidst tilgang til fødevarer.

Projektets overordnet mål er at fremme job og vækstskabende erhvervsudvikling via tilskud til etablering og udvikling af små og mikrovirksomheder og øget erhvervssamarbejde. Inden for fem år er målet at fuldtidsansatte fem ansatte udover den ene ansatte, som de starter med, enten via ansættelser eller samarbejde med deres lokale partnere. Ligesom de ønsker at tilbyde forløbstilbud for ledige.